La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) demana potenciar la formació i el coneixement del medi a tots aquells que realitzin qualsevol activitat a la muntanya.

Després de les informacions que han sortit els darrers dies als mitjans de comunicació com a conseqüència de l’últim rescat realitzat pels Bombers de la Generalitat, Agents Rurals, Mossos d’Esquadra i la Gendarmerie, des de la FEEC creiem que s’ha de treballar per l’elaboració d’un protocol més específic que reguli el possible cobrament dels rescats de muntanya.

Aquest protocol ha de deixar clar quins són els motius, les causes i les conseqüències que portarien a fer efectiva una possible sanció. Una sanció que no hauria de ser només econòmica i hauria de contemplar la realització de cursos de formació i conscienciació en muntanya que es farien als més de 420 centres excursionistes repartits per tot el territori.

El protocol s’ha de construir des del treball de totes les entitats excursionistes i els agents implicats en les activitats de muntanya i potenciar així, aquells aspectes més freqüents que han portat a fer créixer de forma considerable els rescats en aquest entorn. Des de la FEEC treballem conjuntament i amb bona sintonia amb el Departament d’Interior de la Generalitat i els cossos de seguretat que el composen per establir aquestes pautes que van més enllà de les actuals.

Cal recordar que actualment només es cobren aquells rescats que són per, un avís fals, una omissió de la senyalització d’una zona perillosa o bé no portar un equipament adequat per l’activitat que es realitza.

Aquest darrer any més de 41.000 persones ja estan federades a Catalunya gràcies a la feina feta per les entitats del país, però creiem que encara queda una tasca important per fer en l’aspecte de l’educació i els valors que ha representat sempre la muntanya. Sent conscients que el risc zero mai podrà existir en activitats a la muntanya, apostem per una educació que ens ajudi a poder rebaixar el nombre de sinistres.

Volem mostrar i desitjar també una ràpida recuperació a les dues persones que han estat rescatades aquest dilluns a la zona del Puigpedrós.