El coll de Can Maçana, al terme del Bruc, és el principal punt d’accés al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat des del sector occidental de la muntanya, amb un increment continu del nombre d’usuaris, que ha passat dels prop de 35.000 visitants el 2006 a més de 75.000 el 2015.

L’espai del coll de Can Maçana es troba dins el Parc Natural i és propietat de la Fundació Catalunya – La Pedrera. Poc després de la seva adquisició, la Fundació, en conveni amb el Patronat i l’Ajuntament del Bruc, ja va realitzar les obres d’adequació de l’aparcament i l’àrea de lleure actuals, fa 10 anys, amb un aparcament més ordenat, cartells informatius i uns espais d’ombra amb bancs i taules per a l’ús lúdic del públic.



Atenció personal, aparcament i àrea de lleure
Aquesta Setmana Santa entra en funcionament el Punt d’Informació que s’ha construït a l’entrada de l’espai, ocupant part de l’antiga casa de Cal Joan Maria, per tal d’oferir als visitants una àmplia informació d’aquest sector i del conjunt de la Muntanya de Montserrat: excursions i activitats lúdiques o esportives, valors naturals i culturals, oferta de serveis al Bruc i rodalies, refrescos i productes locals. A més, la presència de personal de la Fundació garantirà una major capacitat de control i gestió dels vehicles i de l’estat de neteja de zona, així com uns nous serveis de lavabos.

Sostenibilitat econòmica: Aparcament de pagament els caps de setmana i festius
Per tal de garantir la sostenibilitat econòmica del Punt d’Informació, es sol·licitarà una aportació dels visitants de 4 euros/dia i vehicle (els festius i caps de setmana, de les 09.00 a les 19.00 hores), amb descomptes per als veïns del Bruc i els tres altres municipis de l’entorn (gratuït) i del 50 % per a membres d’entitats associades, entre les que hi ha la FEEC, ensenyant el carnet federatiu a l’entrada. Els ingressos generats es destinaran íntegrament al manteniment i conservació de l’espai, incloent tots els treballs de gestió del bosc i prevenció d’incendis que la Fundació duu a terme des de fa 11 anys.