L'ICGC ha elaborat un resum de la temporada de neu i allaus de 2019-2020 amb un vídeo de síntesi i amb la difusió del darrer Butlletí del perill d'allaus.

En el vídeo, de dos minuts de durada, es mostra, a partir d'imatges i gràfics, l'activitat d'allaus d'aquesta temporada, la valoració dels gruixos de neu, informació del temporal Gloria, els tests d'estabilitat del mantell nival i informació sobre l'accidentalitat per allaus.

Resum nivològic i d'activitat d'allaus. Temporada 2019-2020 from ICGCat on Vimeo.

En el darrer butlletí informatiu s'han inclòs les recomanacions sobre neu i allaus a tenir en compte fora de la temporada hivernal.

L'hivern de 2019-2020 se sintetitza en quatre grans episodis de precipitació que s'han alternat amb períodes d'estabilitat i amb l'activitat d'allaus naturals relacionada, sobretot, amb la neu humida:

Les nevades abundants de novembre de 2019, el fred i les capes febles del mantell van obligar a emetre els primers Butlletins de perill d'allaus. El desembre es produeixen els primers accidents per allaus causats per les pluges (fins a 2 400 m), el mantell humitejat i les allaus molt grans per fusió al Ter-Freser.

El gener de 2020 el temporal Gloria provoca que en tres dies s'acumulin com a màxim entre 120 i 140 cm de neu ben consolidada amb neu granulada i crostes marrons. El febrer va ser un mes sec i amb força estabilitat. El març, diversos episodis de nevades abundants van generar el segon episodi d'accidents amb l'únic accident mortal de la temporada. Finalment, l'abril i el maig el mantell va entrar en fusió per la pluja i les altes temperatures, amb allaus de neu humida petites i mitjanes.

D'altra banda, pel que fa a la valoració dels gruixos de neu, que l'ICGC informa diàriament a través del servei InfoGruixNeu, destaca especialment la baixa innivació a l'Aran amb una fusió molt prematura l'abril.

L'accidentalitat per allaus al Pirineu de Catalunya ha estat associada especialment a la neu ventada i s'ha concentrat el desembre de 2019 i en el març de 2020. El grau mitjà de perill de la temporada ha estat per sota de l'habitual.

Font de la noticia: https://www.icgc.cat/L-ICGC/Actualitat/Noticia-406-L-ICGC-ha-elaborat-un-resum-de-la-temporada-de-neu-i-allaus-2019-2020