Madteam

Alta Montaña

Curs d'Alpinisme (28-29 desembre)

El passat 28 i 29 de desembre, es va dur a terme, a la zona de Vallter (Ripollès), el Curs d’Alpinisme de nivell 1 (iniciació).  Sota la direcció del guia Jordi Canyameres, cinc participants (dues noies i tres nois), varen poder adquirir els coneixements bàsics per a la pràctica alpina en terrenys de baixa dificultat.
Dissabte, a la zona de sobre el refugi de Vallter, vam realitzar les pràctiques de progressió amb grampons i piolet, auto detencions, utilització de l’aparell ARVA pel rescat de víctimes per allau i l’encordament  entre varis alpinistes.
Diumenge, varem acostar-nos a la cara nord-est del Gra de Fajol Petit, per acabar les pràctiques d’assegurament , muntatge de reunions i col·locació d’ancoratges intermedis. Després, vam escalar un corredor d’uns 50/55º amb neu força dura (en alguns passatges , fins i tot glaç vidriós), utilitzant la tècnica d’ ”ensamble” i llargs de corda.
Ja acabant l’itinerari, al sortir a l’aresta nord-est, varem presenciar un accident d’un noi que es va precipitar pendent avall, quan volia baixar el Gra de Fajol  Petit amb raquetes de neu. Sortosament, va xocar en un petit avet i es va parar. La seva companya, que baixava desesperada darrera seu, va sortir-ne il·lesa...  Malgrat tot, va caler assistir-los.
Al participar en el rescat (trucades al 112, atendre al ferit, esperar l’helicòpter, ajudar als GRAE,...), ja va ser impossible arribar al cim, pel que es va decidir baixar per sota l’itinerari de pujada, coincidint en els llargs d’inici. Finalment, van arribar als cotxes, just quan es feia fosc.
Malgrat el fred i vent (habitual per l’època), el curs va ser un èxit amb un final... inesperat!

Volver