Madteam

Excursionismo

Taller d'Orientació (25-29 setembre)

Les diapositives de la presentació de la part teòrica es varen centrar en la importància de les decisions que prenem en cada moment del itinerari per tal d’arribar a punt on volem anar pel camí que volem seguir sense patir per alguna pèrdua que pot implicar l’endarreriment de la nostra arribada al punt final, ja sigui un refugi, el cotxe o una població que pot portar conseqüències com quedar-nos sense aigua o menjar, que se’ns faci de nit o patir més fred del previst.
L’estudi de les diferents parts d’un mapa i especialment de les corbes de nivell ens va fer veure com ens hem de fixar en els diferents elements pel seu reconeixement sobre el terreny i la planificació de la nostra sortida.
També vàrem comentar en altres elements que ens ajudaran durant el nostre recorregut com son els punts de senyalització que trobem pel camí ja siguin pals amb banderoles o senders senyalitzats amb pintura.
Les característiques dels diferents models de brúixoles i altímetres i com ens ajuden a situar-nos ens varen portar a l’últim punt de la sessió.
Finalment vàrem treballar en la preparació de l’itinerari que teníem previst fer el diumenge, mesurar distàncies i desnivells i valorar els diferents camins ens varen ajudar a preparar una ruta.
La sessió pràctica la vàrem iniciar amb la situació i observació dels elements del nostre entorn que ens havien de servir per seguir l’itinerari previst.
La lectura constant d’allò que estàvem veient i la comparativa amb el mapa ens ajudaven en el seguiment correcte sobre el terreny del que havíem vist sobre el paper a la classe teòrica.
Durant el recorregut vàrem situar derivacions, encreuaments i simular pèrdues de l’itinerari per reflexionar sobre perquè no estàvem situats en el punt correcte.
El reconeixement de la nostra situació en punts sense visibilitat i la triangulació d’elements en punts elevats del terreny on era possible situar-nos amb aquesta tècnica varen ser uns complements ideals dels exercicis amb el mapa i la brúixola.
Amb la reflexió final que una sortida a muntanya sempre necessita d’una preparació en quan a itinerari, horari, material i mesurar les pròpies forces i possibilitats, vàrem donar per finalitzat aquest taller.

Volver