Madteam

General

   Activitat organitzada pel club/voluntaris

Montsec: una volta per Àger (secció Excursionisme C.E. Madteam)

Dissabte, 22 de Març de 2014 de 10:00 a 17:00h.

Organització : Club/voluntaris
Costs referents només al transport, allotjament, etc. dels partipants.

Tipus inscripció :
Preu socis: 0.00 €
Preu no socis: 0.00 €

Data límit d'inscripció:
Dissabte, 15 de Març de 2014 a les 10:00h
El termini d'inscripcions ha finalitzat

Places:
Nº màxim de places: 15

Ininerari

Recorregut de llarga durada per la primera graonada del Montsec. Gaudirem d’una panoràmica magnífica de la vall i d’un paisatge espectacular de bosc mediterrani d’alzines i pins, passant per l’ermita de Pedra dels segles XI i XVI i el santuari-refugi de Colobor del segle XVI. 

 

Descripció

L’itinerari que proposem té lloc per la cara sud de la serralada del Montsec. Seguirem una de les Rutes de la vall d’Àger i el Montsec, obertes i senyalitzades pel Consell Comarcal de la Noguera i l’ajuntament de la Vila d’Àger. Concretament la ruta 6, “Àger – Pedra – Colobor – Àger”.  Mapa: Montsec d’Ares. Esc.: 1:20.000. Col·lecció: Els mapes de la Guia Negra. La Comarcal Publishers. 

Descripció de la volta (horaris aproximats, més aviat justos):   0.00 h. Àger, 600 m. Sortim de la carretera C-12, des d’Àger mateix. Ens hem de fixar en un rètol de Turisme de la Generalitat de Catalunya amb banderoles verdes i pal de fusta. En una banderola llegim que hi ha 1.25 h fins a l’ermita de la Mare de Déu de la Pedra i 2.25 h fins a la font de Gabrieló Camí asfaltat al principi. Marques de pintura blanques i verdes. Deixem a l’esquena Àger i al davant tenim la serra del Montsec. Si ens hi fixem bé, veurem l’ermita de la Mare de Déu de la Pedra, dissimulada entre els penya-segats de la serralada. Direcció N. Als pocs metres s’acaba l’asfalt i continuem per pista de terra. Es camina entra camps de conreu. En alguns hi ha plantats ametllers, oliveres… Més endavant deixem enrere una hípica, una granja de porcs… La pista guanya cota suaument, sempre recte endavant.

Camps de conreu de la vall dÀger

0.30 h. Revolt. Just passat el revolt, s’abandona la pista per agafar un corriol, a la dreta, que avança entre oliveres, romaní, boix… Ben indicat per les marques de pintura.   0.35 h. Pista. Girem a la dreta. Als pocs metres la pista es bifurca. Cap a la dreta es va a la font de Gomà i cap a l’esquerra a l’ermita de la Pedra.

Senyalització vertical de la ruta. Al fons, lermita.

Senyalització horitzontal de pintura. Al fons, sempre lermita.

0.50 h. Àrea de picnic de la font de Pedra amb tauletes i arbres que fan ombra. Aquí agafem de nou el corriol entre romaní, alzines, oliveres, boixos… És fàcil que ens sobrevoli algun parapent o que veiem cordades d’escalada a sota i a l’esquerra de l’ermita, que ens avanci algú en BTT, el Montsec és un espai on s’hi practiquen diversos esports.

1 h. Pista. El corriol la travessa.   1.10 h Pista. El corriol la torna a travessar. L’ermita ens queda molt a prop, a l’esquerra. Als pocs metres de pujada se surt finalment a la pista. Ja només ens queda seguir-la cap a l’esquerra fins als peus de l’ermita. Mare de Déu de la Pedra

1.15 h Mare de Déu de la Pedra, 1.062 m. Des de la balconada de l’ermita, plafons interpretatius i gran vista de la vall d’Àger. Mirador des de lermita de la Mare de Déu de la Pedra

Per continuar la ruta, sortim de l’ermita direcció E, per allà on hem vingut. Anem baixant per la pista fins que a mà esquerra, al mateix punt on hem sortit fa una estona des del corriol, el tornem a agafar, però ara per guanyar nivell per sobre d’aquesta. Al principi trobem uns esglaons de troncs. Està indicat per un rètol. Anem cap a la font de Gabrieló i el santuari de Colobor. El corriol puja serpentejant per fora del bosc en direcció N. Pedra calcària, molt romaní perfumat. Camí tradicional, de vegades empedrat. A sota ens queda l’ermita.   1.50 h Cota més alta de l’itinerari fins ara. Bosc esclarissat d’alzines i boixos. Arribem a la part superior de les primeres parets i entrem a la graonada mitjana del Montsec. Aquest espai entre penya-segats travessa tota la muralla del Montsec d’est a oest i temps enrere era ple de conreus, corrals, masos, etc. Al davant, més amunt, veiem la propera línia rocosa de la serralada. Perdem una mica de nivell per creuar una fondalada fins a trobar una pista situada un xic més amunt.   2 h. Pista. Al davant tenim el corral de Gabrieló (1300 m). Cap a l’esquerra aniríem, seguint la senyalització, cap al coll d’Ares i Sant Esteve de la Sarga. Nosaltres girem cap a la dreta per seguir la pista. A 150 m trobem la font de Gabrieló. A prop hi ha una petita bassa natural rodejada de clops i una altra d’artificial. Segons uns rètols, el Santuari i refugi de Colobor ens queda a 1 h i Àger a 2.40 h. A partir d’aquí seguim marques del GR-3.

Bassa del corral de Gabrieló

2.10 h Cruïlla. Cap a la dreta aniríem al Mirador de Gabrieló, a mig quilòmetre. Nosaltres tirem cap a l’esquerra, baixant per un corriol que fa drecera i agafa la pista una mica més avall. Llavors girem a l’esquerra tot seguint la pista pel mig del bosc. Aquí hi ha poques marques de pintura, però no hi ha pèrdua, és qüestió de no abandonar la pista. Entre els arbres es pot veure, a la llunyania, el pantà de Camarassa i, fins i tot, Montserrat. Baixem tot fent revolts.   2.30 h Veiem, una mica més avall, el santuari de Colobor. Uns metres més endavant, en un revolt deixem la pista per agafar un corriol a mà esquerra. Runes a l’esquerra del camí. Baixem entre alzines fins a la casa de la cova d’en Rossell. És una casa abandonada, construïda a sota d’una gran balma. Després de la casa, continuem per dins del bosc.

Cova den Rossell   2.40 h. Pista. La travessem. Entre les alzines veiem, a sota, el santuari al qual ens dirigim. 

Santuari de Colobor   2.45 h Santuari del Colobor, 1090 m. Antic refugi abandonat i en mal estat. Depenia de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. Aquí comencem a trobar petits rètols interpretatius de la fauna i la flora del lloc. El primer és sobre l’aranyoner. Sortim pel corriol cap a l’Oest. Segons un rètol, Àger ens queda a 1.40 h. A pocs metres deixem la font de Colobor a sota del camí. Xops. El corriol, de vegades una mica pedregós, baixa per dins del bosc, sobretot d’alzines, tot i que també hi ha algun pi. Anem trobant els petits rètols amb explicacions sobre el senglar, el romaní, el voltor comú, la sabina, el garric… 

Plafó interpretatiu: el romaní   3.10 h Pista. La seguim cap a la dreta. Va perdent nivell. Pineda.   3.20 h Cruïlla. Cap a la dreta, sender dels Petrolers. Nosaltres tirem recte avall, direcció a Àger, seguint el GR. Gran alzina.   3.25 h Masia Monssenye, del 1762. Aquí s’acaben els plafons de fauna i flora. Rètol: fins a Àger, 50 min. Deixem la masia a l’esquerra i continuem recte endavant per una pista de terra. A la dreta, camps de conreu. De seguida es veu Àger, enfonsat al nostre davant.   3.35 h Deixem la pista principal i, entre alzines, agafem un camí secundari que continua recte avall. De seguida sortim a una altra pista, que seguim cap a la dreta tot guanyant una mica de nivell. Runes a l’esquerra. Passem entre camps de conreu. En alguns hi ha ametllers.   3.45 h. Abandonem la pista per la que anàvem i agafem un corriol entre camps de conreu.   3.50 h. Càmping a l’esquerra. Sortim a una carretera estreta, asfaltada, la travessem, i continuem pel camí amb paret de pedra seca a la dreta.   3.55 h Àger, 600 m. Carretera C-12. Rètol: ermita i refugi de Colobor a 1.45 h, Coll d’Ares a 3.45 h i Sant Esteve de la Sarga a 6 h. Girem a la dreta per la vora de la carretera fins arribar al punt de sortida.   4 h. Punt de sortida.

Text i imatges d'Àger: Agraïment a Núria Garcia Quera, dades extretes de www.sensus.cat

 

Fitxa Tècnica

Situació: Espai Natural Protegit Serra del Montsec. Vall d’Àger (Noguera)

Distància: 14 km | Desnivell: 780 m | Track orientatiu:  http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=3810935 Horari: de 4 h a 5 h. | Dificultat: fàcil. Senyalització: pals amb banderoles verdes de Turisme de Catalunya i marques de pintura. Fins al corral i font de Gabrieló, marques de pintura blanques i verdes dels Petits Recorreguts. A partir d’aquí, marques blanques i vermelles dels Grans Recorreguts. En tota la ruta, algunes fites de pedra.

 

Accesos

Accés: per la C-12, fins a Àger, on aparcarem el cotxe.

 

Requeriments

Per poder participar.hi cal ser soci del club. Qualsevol dubte envian's un mail a excursionisme@madteam.org

OBSERVACIONS:  Obligatorietat de tenir vigent la Llicència federativa 2014, en cas de no tenir-ne el Club et facilitara una llicència temporal pel dia de l'activitat (6 euros). 

La sortida no inclou despeses de desplaçament, ni despeses de llicència/assegurança. Material obligatori: Motxilla – Cantimplora - botes de trekking (canya alta) – Impermeable – Roba d'abrigar – Menjar - Botiquin

Montsec: una volta per Àger (secció Excursionisme C.E. Madteam)
Montsec: una volta per Àger (secció Excursionisme C.E. Madteam)