Madteam

Excursionisme

Curs de GPS (3 i 7 juliol)

El taller es va iniciar amb una sessió teòrica en la que a través d’una presentació es varen explicar el funcionament, les prestacions, possibilitats i utilitats dels aparells de GPS en les activitats de muntanya.
Així mateix varem veure com el GPS ens pot ajudar en els cassos de geolocalització, cerca d’un punt concret del nostre itinerari, retorn al punt d’inici de l’activitat o per establir la direcció per anar a cercar un punt concret al que vulguem anar un cop situat en el mapa.
Vàrem parlar de les principals característiques que ens permeten configurar els nostres aparells receptors de GPS per tal de treure’ls un rendiment òptim.
També vàrem veure les possibilitats que ens ofereix la xarxa d’internet per poder baixar-nos tracks i veure’ls en diferents plataformes i mapes i així poder interpretar-los d’una forma correcta a l’hora de preparar els nostres itineraris de muntanya, i algunes de les aplicacions que tenim a l’abast amb els nostres telèfons i amb les que podem treballar sobretot amb espais i camins nous per nosaltres.
La sessió teòrica va acabar amb la confecció del track que hauríem de seguir en la sessió pràctica de diumenge fet amb les aplicacions pròpies de tractaments de mapes i tracks de GPS.
El diumenge ens varem trobar al Figaró per realitzar la sessió pràctica, cadascú havia introduït en el seu aparell GPS el track que havíem treballat a la sessió pràctica, de la mateixa manera cadascun dels assistents disposàvem d’un receptor de GPS Two Nav cedit per aquesta marca en el que també hi havíem posat el track.
També disposàvem cadascú d’un mapa en paper de la zona, això ens va permetre comparar la forma “tradicional” d’orientació amb mapa i brúixola i la que es pot fer amb el GPS, i a la vegada complementar-les aprofitant les millors característiques de cadascuna.
Des de la mateixa població vàrem iniciar la pràctica i així veiem les característiques de cadascun dels aparells en quan a recepció de satèl·lits, lectura de mapa i claredat de visualització del track.
Durant el camí vàrem posar en marxa les diferents característiques tant dels receptors de GPS propis com dels Two Nav que ens varen cedir, d’aquesta manera vàrem veure les diferents alarmes per la pèrdua de l’itinerari, les possibilitats de geolocalització sobre el terreny al fer la comparativa amb el mapa de paper, la possibilitat de treballar amb diferents mapes utilitzant també els nostres telèfons i el seguiment de l’itinerari.
Una de les pràctiques més valorades va ser la que varem fer quan expressament  vàrem perdre’ns, la recuperació de l’itinerari per un camí diferent del que teníem senyalitzat ens va permetre descobrir una de les millor utilitats del receptor GPS que és el coneixement de la nostra localització exacte i per tant la lectura sobre mapa de les possibilitats de recuperació del camí sense haver de tornar enrere.
Finalment vàrem veure les enormes possibilitats d’ajuda que ens pot oferir un receptor de GPS en cas de pèrdua, tempesta o boira realitzant un Go to o be un Track back que ens retornen al punt de partida per l’itinerari que ja hem realitzat encara que no disposem de visió del camí o del terreny.
El taller de GPS va obrir als assistents noves perspectives de treball amb aquest instrument d’orientació, cal dir que els aparells Two Nav varen causar molt bona impressió ja que dona moltes possibilitats de treball, orientació, localització i ajuda al muntanyenc en les seves activitats.

Tornar