Madteam

Excursionisme

Taller d'Orientació (16-20 d'octubre)

En aquest taller centrem la part teòrica en la interpretació de les diferents parts del mapa, ens fixem en tots el que hi està representat, els diferents colors, els camis, cursos d’aigua, edificacions i d’una manera molt especial el les corbes de nivell que ens diran quan el nostre camí transcorre per un itinerari sense desnivells o pel contrari podem veure que les pujades o baixades seran ben pronunciades. També podem interpretar les mesures de les corresponents distàncies per tal de calcular el que trigarem a recórrer el tram escollit.
Vàrem comentar els diferents models de brúixoles que entre tots teníem i la utilitat dels altímetres per ajudar-nos a conèixer la nostra posició.
Comentar el recorregut que faríem durant la pràctica ens va servir per donar les indicacions bàsiques sobre les que hauríem de preparar l’itinerari.
El diumenge varem fer la sessió pràctica fent la lectura directa de mapa sobre el terreny ja des de l’inici del recorregut dins la població per seguir la direcció correcta.
Reconèixer els cims, carenes i torrents que ens envoltaven ens ajuden a orientar-nos correctament i no perdre la direcció a seguir per arribar al punt escollit. Quan arriba el dubte cal fer l’assaig per comprovar si el camí és correcte o erroni, aquest exercici ens ajuda a valorar tots els senyals que tenim a l’entorn en el terreny que estem trepitjant amb allò que veiem representat al mapa.
Les proves de triangulació i reconeixement d’elements llunyans des d’un punt de vista elevat ens dona una perspectiva de volum al full de paper que és el mapa, d’aquesta manera aprenem a donar forma a les corbes de nivell i tots allò que hi està representat.
Finalitzem el taller amb la conclusió que la pràctica constant de visualització del mapa a les nostres sortides ens aportarà l’agilitat necessària que ens facilitarà l’orientació en els moments necessaris pel seguiment de l’itinerari correcte que haguem escollit.

Tornar