La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i el Servei Meteorològic de Catalunya presenten la tercera càpsula per seguir fent prevenció per a possibles accidents a la muntanya.

Aquesta càpsula s’emmarca en una iniciativa que inclou 3 vídeos breus que tracten, per una banda, el vent  i la temperatura, per l’altra la boira, la precipitació i les tempestes, i aquest tercer que se centrarà en la neu.

La primera de les càpsules va ser protagonitzada per la  Clàudia Sabata (campiona del món junior l’any 2018 de curses per muntanya) i parla de condicions de vent i temperatura adverses.

La segona va comptar amb l’alpinista Araceli Segarra (alpinista, escaladora i primera catalana en trepitjar el cim de l’Everest) on Segarra parlava de les condicions com poden ser la boira o les tempestes sobtades a la muntanya.

La tercera entrega està protagonitzada per l’alpinista Ferran Latorre (primer català en aconseguir els 14 cims de vuitmil metres del planeta) i que posa l’accent en la temporada hivernal. La càpsula vol ajudar a poder preveure i a saber gestionar quan ens trobem amb situacions meteorològiques adverses quan fem activitats de muntanya. El projecte ha estat coordinat per l’àrea de seguretat de la FEEC i el SMC .

Les càpsules, d’uns dos minuts de durada i pensades per les xarxes socials, volen fer notar la importància de la informació meteorològica especialitzada en muntanya a l’hora de planificar la nostra activitat, i la necessitat de formar-se sobre com actuar davant condicions meteorològiques adverses que ens podem trobar a la intempèrie, no sempre fàcils de predir amb detall, i que de vegades ens poden sorprendre de manera ràpida i sobtada.

A més a més, al llarg del 2022 també es publicaran a través del web MeteoMuntanya.cat, FEEC i Meteo.cat, dos vídeos  més extensos, d’ús lliure per centres excursionistes, instituts i tots aquells interessats en la divulgació de la meteorologia de muntanya i la planificació de la sortida.

Tot plegat sorgeix a partir de la col·laboració de l’SMC i la FEEC amb Meteomuntanya, el portal sobre meteorologia i seguretat de muntanya que va néixer el 2016 amb l’objectiu, precisament, d’ajudar a conscienciar sobre la importància de planificar adequadament les nostres sortides a muntanya, en aquest cas, per la part que li toca a la meteorologia.

El portal està ara mateix immers en un procés de renovació que veurà la llum els pròxims mesos per seguir facilitant la informació a tothom que fa muntanya.

Accidents a muntanya per causa meteorològica

L’evolució en l’accidentalitat a la muntanya ha anat en augment any rere any, i és especialment els dos darrer anys 2020 i aquest 2021.

La causa meteorològica no és la més habitual quan mirem que hi ha darrera els rescats, però en canvi té un pes prou notable en la mortalitat. La boira és, probablement, el meteor associat a més serveis per causa meteorològica. La visibilitat reduïda provoca desorientació, afavorint, per exemple, una excessiva exposició al fred, quelcom que en alguns casos ha derivat en hipotèrmia o fins i tot congelacions.

Altres situacions de caire meteorològic causants d’accidents, fins i tot de mort, han estat crescudes en torrents (sobretot en la pràctica de descens de barrancs), impacte de llamp, o caiguda per relliscada sobre la neu dura. Informar sobre la possibilitat d’aquests fenòmens, i educar sobre com els hem d’afrontar a l’hora de sortir a fer muntanya és un dels objectius de MeteoMuntanya.cat, i particularment en aquest cas, dels vídeos de la campanya que avui es presenta.

Font: https://www.feec.cat/actualitat/noticies/ferran-latorre-i-les-condicions-hivernals-protagonistes-de-la-tercera-capsula-de-seguretat/