Madteam

L’Assemblea General Extraordinària de la FEEC, el 27 de novembre a la Sénia

L’Assemblea General Extraordinària de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya se celebrarà aquest pròxim dissabte 27 de novembre a la Sénia (Montsià) organitzada des del Centre Excursionista Refalgarí que aquest any celebra els seus 50 anys d’existència.

L’assemblea de la FEEC va estar convocada seguint l’acord de la Junta Directiva de la FEEC del 21 d’octubre de 2021 on es convoca a totes les entitats federades a aquesta Assemblea General Extraordinària. L’acte començarà a dos quarts de nou en primera convocatòria i a les deu del matí en segona convocatòria.

 

L’assemblea de la FEEC es podrà seguir també de forma telemàtica. En cas de seguir de forma telemàtica els participants tindran dret a intervenir a l’assemblea però no podran exercir el seu dret a vot.

Entre els punts més destacats, l’ordre del dia de l’Assemblea de la FEEC inclou, l’aprovació del pla general d’actuació anual i el calendari esportiu oficial, l’aprovació i exposició del pressupost per a l’exercici 2021 i de la corresponent quota federativa ordinària, entre d’altres punts amb ratificacions de reglaments esportius o resolucions de propostes que puguin fer les entitats

Un cop finalitzi aquesta Assemblea General Extraordinària començarà una nova Assemblea General Extraordinària que servirà per proposar l’aprovació de diferents canvis d’estatuts de la mateixa federació.

 

Font: https://www.feec.cat/actualitat/noticies/lassemblea-general-extraordinaria-de-la-feec-el-27-de-novembre-a-la-senia/ 


La FEEC prepara la temporada hivernal amb quatre webinars de seguretat

L’Àrea de Seguretat de la FEEC organitza quatre webinars amb la finalitat de preparar la temporada hivernal i fer la muntanya més segura. Les ponències es podran visualitzar en directe a través del compte de Youtube de la FEEC i quedaran enregistrades per poder-les visualitzar posteriorment en aquesta plataforma.

 

Els webinars es podran seguir en directe del 2 al 5 de novembre a les 19h.

Una ponència sobre “Els efectes del fred en el cos” que anirà a càrrec del Dr. Iñigo Soteras, obrirà la setmana de la seguretat hivernal de la FEEC el dimarts 2 de novembre. Soteras és membre del Comitè de Seguretat de la FEEC i responsable de l’àrea de Salut de la FEDME. El Dr. Soteras també és director de la càtedra de Medicina de Muntanya i del Medi Natural de la Universitat de Girona.

El dimecres 3 de novembre arribarà el torn per a la “Meteorologia a la muntanya hivernal” a càrrec del tècnic del Servei Meteorològic de CatalunyaPere Esteban. Esteban és un dels creadors i dinamitzadors del portal Meteomuntanya, on cada setmana es pot seguir l’actualitat meteorològica a Catalunya.

Dijous 4 de novembre el tècnic del Institut Cartogràfic i Geològic de CatalunyaSanti Manguan, farà una ponència on s’explicarà detalladament la “Interpretació del Butlletí d’Allaus”. Una eina imprescindible per la muntanya hivernal

Els webinars els tancarà el divendres 5 de novembre el tècnic de l’ECAMOriol Mestre, qui parlarà de “Nivologia”Aquest darrer webinar es podrà seguir en directe també des de l’estand de la FEEC a la Fira de la Muntanya de Vic.

 

Font: https://www.feec.cat/actualitat/noticies/la-feec-prepara-la-temporada-hivernal-amb-quatre-webinars-de-seguretat/ 


Una nova càmera a l’Estasen apropa el Pedraforca en directe

El Refugi Lluís Estasen, situat a la falda del Pedraforca (2.506m) incorpora una nova càmera 4k per a poder veure en directe el Pedraforca.

La càmera s’ha instal·lat a un dels laterals del refugi i permet fer un seguiment exhaustiu del voltant del refugi i de la paret rocallosa del Pedraforca.

Amb aquesta nova opció es podrà seguir l’evolució de la meteorologia al moment i es converteix en un mirador excel·lent per aquells que des de casa vulguin contemplar una de les muntanyes més icòniques del país.

Actualment es pot seguir una evolució fotogràfica que en breu s’espera que sigui en imatge de vídeo un cop es millorin les condicions de connexió del mateix refugi.

Durant el 2022 la FEEC té la intenció de posar càmeres 4K als diferents refugis guardats que gestiona.

 

L’Estasen, un refugi de referència

Inaugurat el 26 de juny de 1949, dos anys després de de la mort de l’escalador Lluís Estasen, aquest equipament es construí a la Jaça dels Prats un esplèndid prat als peus de la desafiant paret rocallosa del Pedraforca, una de les muntanyes més emblemàtiques del país. Al 1977 s’hi va fer una important remodelació i ampliació. Actualment l’equipament té una capacitat de 35 places repartides en dues habitacions situades a la primera planta de l’edifici, un bucòlic xalet de muntanya de pedra. Punt de pas obligat si es vol pujar el Pedraforca o si es realitza les travesses de Cavalls del Vent, la Tora Blava o l’Alta Ruta del Cadí.

 

Font: https://www.feec.cat/actualitat/noticies/una-nova-camera-a-lestasen-apropa-el-pedraforca-en-directe/ 


La FEEC edita una breu guia amb consells per gaudir de la tardor a la muntanya amb seguretat

El Comitè de Seguretat de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya ha preparat una breu guia amb consells bàsics per gaudir de la muntanya aquesta tardor amb seguretat. Amb aquesta guia la FEEC recorda la importància d’anar a la muntanya informats i ben equipats i prioritzar la seguretat sempre que es fa una sortida a l’aire lliure.

Entre els consells que podem trobar a la infografia “Gaudeix de la tardor amb seguretat” estan recomanacions a consultar les previsions meteorològiques a través del portal meteomuntanya.cat, i d’anar ben equipat segons l’activitat que es realitzarà i el temps que farà, sempre tenint en compte que “la sortida pot ser més llarga i freda del que has pensat”. Recorda també que a la tardor cada dia es fa més fosc, cosa que s’ha de tenir present a l’hora de planificar una sortida a la muntanya. “Manta tèrmica, xiulet i frontal són molt bons companys” anuncia la guia; acompanyats d’un telèfon mòbil amb bateria carregada, et poden salvar la vida. Finalment, el Comitè de Seguretat de la FEEC ha volgut recordar la importància d’avisar sempre a algú de confiança abans d’una sortida d’on s’anirà i quan es té previst tornar. Petits i importants detalls com aquests són clau per poder gaudir de la muntanya amb garanties de tornar a casa sans i estalvis.

Fent la muntanya segura

Amb un col·lectiu de més de 40.000 federats i de pràcticament 80.000 socis i sòcies d’entitats excursionistes la FEEC suma esforços perquè les activitats de muntanya es realitzin amb el màxim de seguretat possible. Des dels seus orígens la FEEC ha sabut que la seguretat dels seus federats i de totes les persones que realitzen activitats de muntanya és el més important i ha actuat per garantir-ho.

Entre les accions que a dut a terme podem destacar les diferentes campanyes de seguretat que s’han realitzat al llarg dels anys, entre elles les càpsules de formació en meteorologia i seguretat a la muntanya elaborades conjuntament amb el Servei Meteorològic de Catalunya, les càpsules de seguretat creades amb la col·laboració dels bombers –amb consells per a la pràctica de l’excursionismedescens de barrancs i vies ferrades, entre altres– i la creació d’una llicència federativa amb una assegurança adaptada a les activitats de muntanya de cada federat.

 

Font: https://www.feec.cat/actualitat/noticies/la-feec-edita-una-breu-guia-amb-consells-per-gaudir-de-la-tardor-a-la-muntanya-amb-seguretat/ 


La FEEC reclama que s’aturin els treballs a Sant Llorenç de Montgai i a la Talaia

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya manifesta el seu desacord i el seu malestar amb les voladures que s’han realitzat i s’estan fent a la Paret de l’Os a Sant Llorenç de Montgai (la Noguera).

Des de la FEEC ens sumem als diferents col·lectius que ja han denunciat que les obres són “improvisades i desproporcionades” i que critiquem les afectacions que això comporta per un espai natural com aquest.

La Paret de l’Os ha estat i és un dels punts emblemàtics de l’escalada a les comarques de ponent on s’ha obert un número considerable de vies d’escalada de diferents graus i nivells.

A mitjans del Segle passat es van obrir les primeres vies a la mateixa paret on noms destacats de l’escalada catalana i estatal han pogut gaudir d’un paratge indiscutiblement essencial com aquest.

Ara, les obres realitzades per la Diputació de Lleida amb l’objectiu de millorar la seguretat dels vehicles que transiten la carretera LV-9047, que passa al costat de la paret i de l’embassament de Camarasa, estan deixant la paret de l’Os pràcticament destrossada.

A això cal afegir que aquests treballs de sanejament es desenvolupen en una zona d’alt valor ecològic (zona inclosa a la Xarxa Natura 2000 i Reserva de Fauna Salvatge), a més a més de fer-se en una zona d’alt valor arqueològic, ja que trobem un jaciment datat de fa més de 30.000 anys a la mateixa zona.

Sant Llorenç de Montgai no és l’única zona del país ara mateix afectada per aquesta activitat poc respectuosa amb el medi. Des de fa unes setmanes s’han iniciat també tasques d’assentament d’una paret a la carretera de Vilanova al pantà de Foix (BV-2115) a la paret de la Talaia, on fa anys que s’escala.

Aquestes obres s’estan realitzant sense permís del Parc Natural del Garraf i no entenem la permissivitat existent per poder tirar endavant els treballs.

Des de la FEEC volem mostrar un cop més el nostre compromís indestriable en  la defensa dels espais naturals i del nostre territori. Som una federació amb més de 100 anys d’història que sempre s’ha posicionat obertament en la lluita i la protecció de tot el que ens envolta com a patrimoni propi i com a essència de les nostres arrels.

La FEEC reclama que s’aturi aquests treballs de manera immediata fins a poder estudiar amb deteniment tota l’execució de l’obra. També exigim que es consulti amb els diferents col·lectius  implicats les possibles afectacions que pot tenir per a l’espai natural. Denunciem que les actuacions s’estan fent són sense cap tipus de consciència mediambiental i que en el cas de la Talaia sense permís del Parc Natural del Garraf.

La FEEC demana, com s’hauria d’haver fet des de bon principi un debat sobre les actuacions realitzades on hi puguin participar tots els actors. Poder buscar la millor solució que satisfaci a tothom i no realitzar accions arbitràries com les que s’han dut a terme.

 

Font: https://www.feec.cat/actualitat/noticies/la-feec-reclama-que-saturin-els-treballs-a-sant-llorenc-de-montgai-i-la-talaia/ 

 


El refugi d’Agulles celebrarà el seu 60 aniversari amb una jornada d’escalada

Aquest any se celebra el 60è aniversari de la inauguració del refugi d’Agulles “Vicenç Barbé”, situat al cor de la muntanya de Montserrat. Am motiu de l’efemèride des del refugi s’ha preparat una jornada festiva, que se celebrarà el dissabte 16 d’octubre al mateix refugi.

L’activitat preparada consistirà en una jornada d’escalada al voltant de l’equipament, combinada amb una arrossada popular al mateix refugi. Els participants de la jornada s’hauran d’inscriure prèviament a través d’un formulari. La intenció és que tots els escaladors participants pugin 60 de les agulles d’aquesta regió montserratina, per a celebrar com cal l’efemèride.

Des del refugi s’editarà un llistat de les agulles que hi ha en la zona perquè qui vulgui, sempre de manera autònoma, pugui participar en la jornada. Un cop acabada l’escalada, a les 14:30h, s’oferirà, a qui s’hagi inscrit prèviament, un arròs fet al refugi. L’arròs serà servit i menjat a l’exterior per tal que tothom pugui mantenir la distància de seguretat i sigui autorresponsable de la seguretat particular i col·lectiva, respectant les mesures anti-covid del moment. Cada participant haurà de portar plat, got i coberts i pagar 12€. Amb la inscripció, que es tancarà al voltant del centenar de participants, es donarà un petit obsequi.

El refugi d’Agulles

Situat al bell mig de la regió montserratina d’Agulles, aquest és un dels dos equipaments guardats que té la Federació al massís de Montserrat. Duu el nom de l’escalador Vicenç Barbé, mort el 1942 quan escalava els Frares Encantats. Inaugurat el gener de 1961, la iniciativa de construir aquest refugi fou de la Delegació Catalana de la Federació Espanyola de Muntanyisme (l’actual FEEC). L’excursionisme, els camins equipats i sobretot l’escalada són les activitats estrella que es poden fer des d’aquest refugi. Diferents voltes per la regió d’Agulles (pel portell Estret, pel coll de Porc); la volta a les Agulles, els Frares i Ecos pel portell del Migdia; la travessa al Monestir pel GR 172; el PR-C 78 -que passa pel refugi-; i 900 vies d’escalada clàssica i esportiva que pugen al cim de 160 roques i Agulles són alguns dels arguments a l’abast del muntanyenc.

 

Josep Llusà (Tècnic de l’Àrea de Territori de la FEEC)

Font: https://www.feec.cat/actualitat/noticies/el-refugi-dagulles-celebrara-el-seu-60-aniversari-amb-una-jornada-descalada/ 


Últimas publicaciones

Archivo