Després d’una temporada tant complicada com la de 2020 com a conseqüència de la incidència provocada per la Covid-19, la temporada d’estiu d’enguany es presenta amb unes expectatives més elevades pel conjunt de refugis de la xarxa de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC).

Tot i que els guardes continuen oferint menys places als refugis que les de la seva capacitat màxima, per tal de garantir en la mesura del possible que hi ha hagi la major distància de seguretat entre els usuaris, aquest estiu, sempre i quan es rebaixin les restriccions, s’espera tenir una temporada de retorn a una teòrica normalitat.

 

A dia d’avui tots els refugis de la FEEC ja es troben oberts en règim de guarda. Al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, els refugis de Mallafré i Colomina ja han obert les seves portes de manera continuada des de principis de juny.

Al Parc Natural de l’Alt PirineuCertascan  va inaugurar la temporada d’estiu a principis de juny mentre que Vallferrera va obrir les seves portes a mitjans de la setmana passada.

Si marxem cap al Parc Natural del Cadí-MoixeróSant JordiEstasen i Prat d’Aguiló ja van començar a obrir durant els cap de setmana del mes de maig, mentre que a partir de l’1 de juny ja van obrir en règim de guarda de manera continua. Destacar que aquests tres refugis, a banda de la popular Cavalls del Vent, aquest estiu inauguren travessa: l’Alta Ruta del Cadí.

El refugi dels Estanys de la Pera (Cerdanya), per la seva banda, va començar a obrir des d’alguns caps de setmana de maig, mentre que des de mitjans de la setmana passada resta permanentment obert fins a finals d’estiu. Al Berguedà, el refugi Serra d’Ensija també inaugura travessa (la ruta Tora Blava), un al·licient més per a pernoctar en una de les raconades de muntanya menys freqüentades del Prepirineu. Des de l’11 de juny està obert. Assenyalar, però, que durant l’estiu aquest equipament estarà tancat tots els dimecres, perquè els guardes puguin proveir el refugi.

Més a llevant, Coma de Vaca, situat al cor del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, està permanentment obert des del passat 12 de juny. Fora del Pirineu i del Prepirineu, el refugi d’Agulles, situat al massís de Montserrat,  per les seves peculiars característiques obre en règim de guarda de divendres a diumenge pràcticament durant tot l’any –inclòs l’estiu-.

Pel que fa a les comarques tarragonines, el refugi de Font Ferrera, situat al Parc Natural dels Ports, obre durant el pont de Sant Joan; de divendres a diumenge durant el mes de juliol; i tots els dies dels mesos d’agost i setembre. Finalment, l’alberg-refugi de la Morera de Montsant, situat al mig del poble de la Morera de Montsant, al cor del Priorat, estarà obert tots els dies de la setmana durant aquest estiu.

Una àmplia i variada oferta per a tot tipus de muntanyencs. Des dels més experimentats que estan fent una travessa o utilitzen un refugi determinat com a camp base per a fer un cim determinat; fins a equipaments ideals per apropar la muntanya a molt tipus de públic, fins i tot nens. I com sempre, gaudiu de la muntanya amb respecte i seguretat.

Us recordem que és imprescindible reservar amb antelació de manera online a http://www.refusonline.com/ca/mapa-reserves-online/  . Si feu una travessa també podeu consultar la meteo de la travessa al portal meteomuntanya

 

Font: https://www.feec.cat/actualitat/noticies/tret-de-sortida-a-la-temporada-destiu-dels-refugis-de-la-feec/