Madteam

La FEEC i el SMC presenten una campanya sobre meteorologia i seguretat a la muntanya

El president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, Jordi Merino, i el director del Servei Meteorològic de Catalunya, Eliseu Vilaclara, han presentat una campanya sobre meteorologia i seguretat a la muntanya. Inclou 3 vídeos breus que tracten, per una banda, el vent  i la temperatura, per l’altra la boira, la precipitació i les tempestes, i un de tercer se centrarà en la neu. Als vídeos hi participen, respectivament, tres referents de les activitats de muntanya a casa nostra com són la Clàudia Sabata (campiona del món junior l’any 2018 de curses per muntanya), l’Araceli Segarra (alpinista i primera catalana en trepitjar el cim de l’Everest) i en Ferran Latorre (alpinista i primer català en aconseguir fer els 14 cims més alts del planeta). Les càpsules, d’uns dos minuts de durada i pensades per les xarxes socials, volen fer notar la importància de la informació meteorològica especialitzada en muntanya a l’hora de planificar la nostra activitat, i la necessitat de formar-se sobre com actuar davant condicions meteorològiques adverses que ens podem trobar a la intempèrie, no sempre fàcils de predir amb detall, i que de vegades ens poden sorprendre de manera ràpida i sobtada.

Aquest primera càpsula que s’ha presentat  és la corresponent al vent i la temperatura i protagonitzada per la Clàudia Sabata.  La setmana del 22 està previst un Instagram live amb la participació de la Clàudia Sabata, protagonista del primer vídeo de la campanya, i Pere Esteban, tècnic de l’SMC i de MeteoMuntanya.cat, on parlaran de meteorologia i seguretat a muntanya a través de l’expertesa de l’esportista berguedana. Al llarg del 2021, avanç de la campanya d’estiu (juny) i la hivernal (octubre), es faran públics la resta de vídeos, alhora que és faran noves sessions d’Instagram live amb els altres protagonistes de les càpsules, l’Araceli Segarra i en Ferran Latorre.

A més, al llarg del 2021 també es publicaran a través del web MeteoMuntanya.cat, FEEC i Meteo.cat, dos vídeos  més extensos, d’ús lliure per centres excursionistes, instituts i tots aquells interessats en la divulgació de la meteorologia de muntanya i la planificació de la sortida.

Tot plegat sorgeix a partir de la col·laboració de l’SMC i la FEEC amb Meteomuntanya, el portal sobre meteorologia i seguretat de muntanya que va néixer el 2016 amb l’objectiu, precisament, d’ajudar a conscienciar sobre la importància de planificar adequadament les nostres sortides a muntanya, en aquest cas, per la part que li toca a la meteorologia.

Els vídeos s’han pogut realitzar gràcies a l’àrea de seguretat de la FEEC, que ha aportat els mitjans econòmics necessaris per poder fer-los realitat. 

Accidents a muntanya per causa meteorològica

L’evolució en l’accidentalitat a la muntanya ha anat en augment any rere any, i és especialment sorprenent com, el 2020, el de la pandèmia COVID19 i el confinament, el desig de gaudir de l’entorn ha incrementat el nombre de persones que han accedit al medi natural i a les zones de muntanya.

La causa meteorològica no és la més habitual quan mirem que hi ha darrera els rescats, però en canvi té un pes prou notable en la mortalitat. La boira és, probablement, el meteor associat a més serveis per causa meteorològica. La visibilitat reduïda provoca desorientació, afavorint, per exemple, una excessiva exposició al fred, quelcom que en alguns casos ha derivat en hipotèrmia o fins i tot congelacions.

Altres situacions de caire meteorològic causants d’accidents, fins i tot de mort, han estat crescudes en torrents (sobretot en la pràctica de descens de barrancs), impacte de llamp, o caiguda per relliscada sobre la neu dura. Informar sobre la possibilitat d’aquests fenòmens, i educar sobre com els hem d’afrontar a l’hora de sortir a fer muntanya és un dels objectius de MeteoMuntanya.cat, i particularment en aquest cas, dels vídeos de la campanya que avui es presenta.

 

Font: https://www.feec.cat/actualitat/noticies/la-feec-i-el-smc-presenten-presenten-una-campanya-sobre-meteorologia-i-seguretat-a-la-muntanya/ 


El govern català dona el tret de sortida a la competició i elimina el confinament comarcal

La Generalitat de Catalunya segueix ampliant la permissivitat en certes restriccions establertes per combatre la pandèmia de la Covid-19. 

El primer tram d’aplicació segueix vigent des de la seva entrada en vigor el passat  23 novembre i s’allargaran, de moment, fins el proper diumenge 28 de març de 2021 després de l’entrada en vigor aquest dilluns 15 de març del la resolució SLT 716/2021 publicada en el DOGC 8364.

El govern fa un gir important i comença una desescalada en activitats esportives i en restriccions per territoris.  A partir d’aquest dilluns dia 15 de març es permet la mobilitat entre comarques. Una mobilitat entre comarques que es permet sempre que sigui amb la bombolla de convivència i mantenint les mesures que fan referència a les reunions i trobades de caràcter social i familiar.

El toc de queda es manté a les 22h i fins les 6h i es recuperen de forma tímida les activitats esportives.

L’inici del retorn 

Pel que fa a la pràctica esportiva i esports de muntanya des del Departament de Salut de la Generalitat s’ha decidit que es podrà practicar esport a l’aire lliure. Aquest es podrà fer dins del territori català amb grups màxims de 6 persones o grups ‘bombolles’. Els federats no estaran lligats a aquesta limitació sempre que el grup siguin composat per tot de federats per a realitzar entrenaments.

Pel que fa als recintes que no són a l’aire lliure (rocòdroms, gimnasos …) mantenen una petitat escletxa i podran continuar obrint amb el 30% de la seva capacitat, seguint els protocols establerts per la FEEC i amb cita prèvia. Els vestidors podran també estar obertes respectant les mesures establertes de distàncies entre els usuaris. I es podrà comptar amb públic sempre respectant el 30% i un màxim de 500 persones.

Els rocòdroms a l’aire lliure hauran de tenir una capacitat màxima del 50% de la seva capacitat habitual i sempre hauran d’estar supervisats i respectant els protocols de seguretat establerts. També podran tenir públic amb la mateixa capacitat que el recinte.

Pel que fa als cursos de formació aquests es podran seguir fent de forma virtual preferentment les sessions teòriques i de forma presencial en cas que fos necessari per a la formació impartida (sessions pràctiques i evaluacions).

Els esportistes d’alt nivell, centres de tecnificació i professionals podran seguir realitzant la pràctica esportiva com fins ara, amb els certificats corresponents.

Torna la competició

Es podran realitzar totes les competicions que organitza la FEEC.  Des d’aquest dilluns dia 15 torna l’activitat esportiva competitiva pràcticament al 100%.

La cursa Bassiero d’aquest diumenge 14 de març marca el retorn dels calendaris de la FEEC i el pròxim diumenge la primera prova de la Copa Catalana de Curses per Muntanya, la Trencacims, serà la primera prova de foc amb les noves mesures.

Des de la SGEAF s’ha apostat pel retorn de totes les competicions esportives a Catalunya . Això inclou també aquelles competicions de menors de 14 anys que fins ara estaven restringides.

Al web de la FEEC trobareu els calendaris competitius actualitzats.

La llicència de la FEEC vigent

Tot i el decret d’estat d’alarma la llicència federativa de la FEEC seguirà en vigència i per tant seguirà donant cobertura als federats i federades. Els federats han de tenir actualitzada la llicència de 2021.

Les entitats podran seguir fent sortides amb grups estables dins del àmbits i limitacions marcades des del govern català. Des de la FEEC recomanem limitar la mobilitat el màxim possible.

Recordeu que  la FEEC ofereix a tots aquells usuaris que encara no tinguin llicència federativa la possibilitat de federar-se online a través del web de la FEEC. Un nou servei que ha vingut per instaurar-se de forma definitiva en el nostre entorn més digital. Aquesta nova eina ha de facilitar la tasca a les entitats i per les inscripcions dels nous socis federats. Així es podrà fer més àgil l’accés a la llicència de la FEEC a un col·lectiu més ampli.

Els refugis de muntanya oberts

Els refugis de muntanya que gestiona la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya podran seguir oberts mantenint els protocols i les mesures sanitàries establertes. Els refugis poden obrir com a equipament d’emergència i esportius, ja que la pròpia activitat física no està prohibida.

Abans d’utilitzar qualsevol refugi guardat cal recordar que s’ha de consultar si aquest té obertes les seves instal·lacions.

Els refugis lliures  i la part lliure dels refugis guardats s’han d’utilitzar només en cas d’emergència i la FEEC no pot garantir que es puguin complir tots els protocols establerts en aquests. Es poden consultar les normes d’ús aquí.

 

Noves mesures restrictives per frenar la pandèmia

Comunicat Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física

 

Font: https://www.feec.cat/actualitat/noticies/el-govern-catala-dona-el-tret-de-sortida-a-la-competicio-i-elimina-el-confinament-comarcal/


“En Pui, el pollet de gall fer, té un missatge per a tu” - Conte il·lustrat

EL PROJECTE 

  
EL CONTE IL·LUSTRAT “EN PUI, EL POLLET DE GALL FER, TÉ UN MISSATGE PER A TU”.
Es tracta d’un conte il·lustrat per a nens d’entre 5 i 8 anys. El protagonista és un pollet de gall fer que explora el Pirineu amb la seva família. Tots plegats analitzen els aspectes que més poden afectar a la seva supervivència. El missatge final del conte és esperançador, on en Pui recorda als més petits què poden fer per tenir cura del gall fer.
 
Aquest conte neix amb la il·lusió d’educar els petits sobre la conservació del gall fer, i també amb el desig de poder finançar alguns dels estudis que estem duent a terme sobre l’estat sanitari d’aquesta espècie. Aquests estudis pretenen aportar dades crítiques sobre els factors que poden estar accelerant el seu declivi i inclouen, per exemple, l’anàlisi de les seves femtes per estudiar-ne els paràsits, la composició de la seva dieta o la presència de pesticides que puguin afectar la seva supervivència. Perquè creiem fermament que la recerca sense divulgació no pot esdevenir un projecte complet!

“En Pui, el pollet de gall fer, té un missatge per a tu” - Conte il·lustrat

 
QUÈ NECESSITEM?

Finançament col·lectiu! Per a poder arribar al màxim de nens possible, voldríem publicar el conte il·lustrat “En Pui, el pollet de gall fer, té un missatge per a tu”, en format paper. Per a poder cobrir els costos d’escàner, maquetació, edició, impressió, promoció i distribució, tenim un pressupost de 3.500 euros. Amb aquest pressupost podrem fer 350 exemplars, de 22 x 22 cm i tapa dura. Es faran 150 còpies en català-aranès, 100 en castellà-euskera i 100 en anglès-francès.
Els diners recaptats es destinaran a cobrir totes aquestes despeses per publicar el llibre i, si superem aquest objectiu, cobriran les despeses de laboratori necessàries per a realitzar els estudis que us hem explicat.

QUÈ US OFERIM?

La publicació del conte il·lustrat “En Pui, el pollet de gall fer, té un missatge per a tu” està prevista per la primavera del 2021.

Si us animeu a realitzar aportacions per ajudar-nos a fer possible aquest projecte, us oferim com a recompensa algunes de les següents opcions:

Imatge digital dels principals personatges del conte.
Postal dels principals personatges del conte.
Punt de llibre dels principals personatges del conte.
Mapes del Pirineu de l'Editorial Alpina (a escollir).
Conte il·lustrat de tapa dura “En Pui, el pollet de gall fer, té un missatge per a tu”.
Menció a l'apartat d'agraïments del conte.
Xerrada sobre el gall fer i les seves principals amenaces, incloent resultats parcials dels nostres estudis (presencial o virtual, segons moment i lloc).
Figura de ceràmica feta a mà, del Pui o d'un gall fer.

 

Podeu trobar l'enllaç per a col·laborar a continuació:

Font: https://www.totsuma.cat/projecte/1844/en-pui-el-pollet-de-gall-fer-te-un-missatge-per-a-tu-conte-illustrat


La FEEC estrena dos nous cursos federatius

La formació federativa de la FEEC no perd el ritme i celebra dues noves jornades de reciclatge de coneixements, una d’alpinisme i una altra de marxa nòrdica. Aquestes sortides formatives s’han realitzat seguint els protocols de seguretat de la FEEC i mantenint les mesures establertes pel Departament de Salut de la Generalitat en relació amb la Covid-19. 

17 muntanyencs i muntanyenques es van reunir amb dos tècnics a Vallter per participar en la jornada de reciclatge d’alpinisme. Des d’allà van anar caminant fins al refugi d’Ulldeter (Ripollès) on es van dividir en dos grups que van realitzar diferents tallers. Un dels grups va realitzar exercicis de nivologia, seguretat a la muntanya i rescat en allaus amb Detector de Víctimes en Allaus (DVA), pala i sonda. En canvi, el segon grup va fer dos tallers diferents; al primer taller van practicar l’ús del piolet i els grampons i al segon van aprendre a realitzar ancoratges en neu i ràpel. Els alumnes van anar rotant pels diferents tallers i tots van  poder aprendre les diferentes tècniques durant la sortida.

 

 

La jornada de reciclatge de coneixements de marxa nòrdica es va fer a Prades (Baix Camp) i a la qual van participar 23 alumnes que també es van dividir en dos grups segons el seu nivell. El grup d’iniciació va repassar les bases de la marxa nòrdica mentre que el grup avançat va aprendre sobre conducció de grups i metodologia a la muntanya. Durant el recorregut i al llarg de la formació els tècnics van fer parades per explicar anècdotes i donar informació sobre la zona i el paisatge.

La FEEC juntament amb l’Escola Catalana d’Alta Muntanya (ECAM) convoca des del mes de febrer diferents cursos federatius per poder continuar millorant el coneixement i la seguretat a la muntanya dels federats i federades. Pròximament se celebraran una jornada de reciclatge de descens de barrancs a La Pobla de Segur i una d’excursionisme a la Muntanya de Prades i a les quals els federats es poden inscriure a través del gestor d’inscripcions de la FEEC.

 

Font: https://www.feec.cat/actualitat/noticies/la-formacio-de-la-feec-agafa-forca-amb-dos-nous-cursos-federatius/


Últimes publicacions

Arxiu