La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya manifesta el seu desacord i el seu malestar amb les voladures que s’han realitzat i s’estan fent a la Paret de l’Os a Sant Llorenç de Montgai (la Noguera).

Des de la FEEC ens sumem als diferents col·lectius que ja han denunciat que les obres són “improvisades i desproporcionades” i que critiquem les afectacions que això comporta per un espai natural com aquest.

La Paret de l’Os ha estat i és un dels punts emblemàtics de l’escalada a les comarques de ponent on s’ha obert un número considerable de vies d’escalada de diferents graus i nivells.

A mitjans del Segle passat es van obrir les primeres vies a la mateixa paret on noms destacats de l’escalada catalana i estatal han pogut gaudir d’un paratge indiscutiblement essencial com aquest.

Ara, les obres realitzades per la Diputació de Lleida amb l’objectiu de millorar la seguretat dels vehicles que transiten la carretera LV-9047, que passa al costat de la paret i de l’embassament de Camarasa, estan deixant la paret de l’Os pràcticament destrossada.

A això cal afegir que aquests treballs de sanejament es desenvolupen en una zona d’alt valor ecològic (zona inclosa a la Xarxa Natura 2000 i Reserva de Fauna Salvatge), a més a més de fer-se en una zona d’alt valor arqueològic, ja que trobem un jaciment datat de fa més de 30.000 anys a la mateixa zona.

Sant Llorenç de Montgai no és l’única zona del país ara mateix afectada per aquesta activitat poc respectuosa amb el medi. Des de fa unes setmanes s’han iniciat també tasques d’assentament d’una paret a la carretera de Vilanova al pantà de Foix (BV-2115) a la paret de la Talaia, on fa anys que s’escala.

Aquestes obres s’estan realitzant sense permís del Parc Natural del Garraf i no entenem la permissivitat existent per poder tirar endavant els treballs.

Des de la FEEC volem mostrar un cop més el nostre compromís indestriable en  la defensa dels espais naturals i del nostre territori. Som una federació amb més de 100 anys d’història que sempre s’ha posicionat obertament en la lluita i la protecció de tot el que ens envolta com a patrimoni propi i com a essència de les nostres arrels.

La FEEC reclama que s’aturi aquests treballs de manera immediata fins a poder estudiar amb deteniment tota l’execució de l’obra. També exigim que es consulti amb els diferents col·lectius  implicats les possibles afectacions que pot tenir per a l’espai natural. Denunciem que les actuacions s’estan fent són sense cap tipus de consciència mediambiental i que en el cas de la Talaia sense permís del Parc Natural del Garraf.

La FEEC demana, com s’hauria d’haver fet des de bon principi un debat sobre les actuacions realitzades on hi puguin participar tots els actors. Poder buscar la millor solució que satisfaci a tothom i no realitzar accions arbitràries com les que s’han dut a terme.

 

Font: https://www.feec.cat/actualitat/noticies/la-feec-reclama-que-saturin-els-treballs-a-sant-llorenc-de-montgai-i-la-talaia/